2012. október 26., péntek

Kockafej Könyvmolyok

2012. október 25-én érdekes vetélkedő zajlott a könyvtárban, amelyet a matematika katedra szervezett könyvtárosunk segítségével.
A versenyben gimnáziumi tanulók vettek részt, minden osztályból (V-VI-VII-VIII) egy-egy diák. Így négy csapat alakult: az A osztályosok, B osztályosok, C osztályosok és D osztályosok. 
A feladatok nem voltak egyszerűek: 
1. Tudóskereső 
A tanulóknak keresgélniük kellett az interneten olyan magyar matematikusokat, akik szeptember, október, november vagy december hónapban születtek. 
2. Könyvvadász 
Keresniük kellett a polcokon olyan könyveket, amelyek szerzői vagy társszerzői szeptember, október, november vagy december hónapban születt magyar matematikusok.
3. Bolyaiak az irodalomban 
Keresniük kellett az interneten majd a polcokon olyan műveket, amelyek Bolyai Jánosról vagy Bolyai Farkasról (esetleg mindkettőjükről) szólnak. 
 
4. Fordító
Meg kellett keressék a VICTOR I. ILIESCU, NICOLAE F. MARINESCU: CULEGERE DE EXERCIȚII ȘI PROBLEME DE ARITMETICĂ PENTRU ȘCOALA GENERALĂ példatárban a 184. oldalon a 95. számú feladatot. Le kellett fordítaniuk a feladat szövegét, majd megoldani a feladatot!  A fordításhoz használhattak szótárt.
5 Számkeresztrejvény 
Nagyon érdekes volt. A matematika szakos kollegák készítették.

A verseny végén a líceumi diákokból álló vizsgáztató bizottság értékelte majd dijazta a gimnazisták munkáját.
Köszönjük a Matematika Katedrának a közös munkáért! 

Nincsenek megjegyzések: