2015. április 23., csütörtök

Ha itt tanultál volna....

,,Ha itt tanultál volna...." egy globális együttműködés eredménye, amely szerte a világban gimnáziumi osztályokat kötött össze az iskolai könyvtár és az olvasás segítségével. 
Az ötletet Giles Laroche ,,If You Lived Here: Houses of the World" c. könyve adta, amelynek hatására két lelkes amerikai könyvtáros, Carolyn Skibba (Burley School/Illinois) és Mary Morgan Ryan (Oak School/Illinois) indította útjára azt a projektet, amely több mint egy hónapon keresztül 76 iskolai könyvtár tanulóit kapcsolta össze egy globális dialógus keretében.    
A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban zajló diákéletet gyerekeink rövid filmekkel, fényképekkel ilusztrálták, de egyben bemutatták tágabb otthonukat is, Sepsiszentgyörgy és környékét. A rólunk szóló anyag a többiekével együtt egy eBook-ba kerül, amely reményeink szerint majd segít abban, hogy jobban megismerjenek szerte a világban. 
A projekt három részből állott:
1) Explore & Share - A  FlipGrid és a Padlet internetes szolgáltatásokat alkalmazva, minden iskolai könyvtár 4 héten keresztül fényképeket és rövidfilmeket osztott meg, amelyek 4 témát öleltek fel: iskolánk és környezetünk, egy napunk az iskolánkban, tanulmányaink, olvasmányaink.
2) Write & Publish - A  Book Creator alkalmazást használva elkészítettük hozzájárulásunkat a globális eBook-hoz.
3) Reflect & Celebrate! - A munka befejezéseként együtt ünnepeltünk. 
A Mikes könyvtára egyedüléként képviselte Kelet-Európát!   A narancssárga csoport tagjai voltunk együtt a  Shekou International School (China), Pathways School Noida (India), Green Bay High School (New Zealand), Paparoa Range (New Zealand), Te Kura Kaupapa Māori O Te Whānau Tahi (New Zealand), Brightwater (New Zealand), Tawa School (New Zealand), ISZL (Switzerland), Burley School (USA), Friends School of Baltimore (USA), The Fletcher School (USA), Mexico Elementary School (USA), Emerick Elementary (USA), Alkausar Boarding School (Indonesia) iskolák tanulóival.
Köszönöm szépen Sebesi Zoltán, földrajz szakos kollegának a közös munkát!  

A projektről bővebben: http://ifyoulearnedhere.weebly.com/

Nincsenek megjegyzések: