2015. október 1., csütörtök

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA


2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. 
KÖNYVTÁRUNK külön meglepetéssel készült erre a napra. A könyvtárosunk mesét mondott! Benedek Elek népmeséjének, a Babszem Jankónak, újabb, könyvtáros féle változatát hallgatták meg tanulóink. 
Ezáltal gyerekeinket bátorítani akartuk, hogy merjenek újragondolni történeteket. Lássák azt is, hogy miképpen formálódnak a népmesék, hozzáadva mindazt a nyelvi jellegzetességet, szófordulatot, amelyek székelység kincsestárába tartoznak. 
Köszönjük Dali Judit tanítónőnek az együttműködést! 

Nincsenek megjegyzések: